Παπακωνσταντίνου: Ο Βενιζέλος με συκοφαντεί για να σωθεί εκείνος

Παπακωνσταντίνου: Ο Βενιζέλος με συκοφαντει για να σωθεί εκείνος

Για πολιτικό παιχνίδι που ως στόχο έχει την εξεύρεση ενός βολικού θύματος έκανε λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην απολογία του στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέβηκε στο βήμα λίγο πριν την μυστική ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου από την προανακριτική επιτροπή με το κακούργημα της απιστίας προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.


Η ομιλία του, πάντως, δεν έπεισε. Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 266 βουλευτές. ΟΙ 234 ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου για απιστία, μόλις 21 εναντιώθηκαν στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου, επτά ψήφισαν «παρών», υπήρχαν τρια λευκά και ένα άκυρο.

Ο Παπακωνσταντίνου εμφανώς φορτισμένος από τις εις βάρος του κατηγορίες πέρασε στην αντεπίθεση και έβαλλε μετωπικά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον «κάρφωσε» για τη στήριξη που είχε παρέχει παλιότερα στον Ακη Τσοχατζόπουλο, υπογράμμισε πως δεν έκανε τίποτα με τη λίστα Λαγκάρντ όταν το διαδέχτηκε στο υπουργείο και τόνισε πως ενώ ήξερε την ύπαρξή της ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να τον ρωτήσει από που και πως ήρθαν τα στοιχεία.

Οσο για την κατηγορία της απιστίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το ποσό των 120.000 ευρώ δεν είναι τυχαίο και επεσήμανε πως μπήκε στην υπόθεση επειδή έψαχναν να «εφεύρουν» ένα κακούργημα για να του το χρεώσουν. Επί του συγκεκριμένου θέματος αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου από τη μέρα που εκείνος έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών.

Για τη μη πρωτοκόλληση ή δημοσιοποίηση της λίστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, διότι τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπάρχει επίσημη παραδοχή του CD που έστειλαν οι Γάλλοι.

«Πριν από πέντε μήνες κατηγορήθηκα για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος», είπε στην εισαγωγή του ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε: «Ξαφνικά ανακαλύφθηκε δήθεν καινούρια έρευνα. Για την αρχική κατηγορία θα τοποθετηθώ όταν κληθώ κι αφού έχω την πλήρη δικογραφία και επί του τελικού πορίσματος επιτροπής. Ολοι έχουν καταλάβει πως η μυστικότητα, η χωρίς προκατάληψη εξέταση, η αίσθηση δικαίου έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια. Καταγράφεται καθημερινά συστηματική προσπάθεια κατασκευής ενοχής. Από καταθέσεις που υποτίθεται πως γίνονται με μυστικότητα. Από μάρτυρες που δήθεν καίνε τον Παπακωνσταντίνου. Οι υπόλοιπες καταθέσεις αποσιωπούνται από την επιτροπή. Τα μέλη της πάνε στα κανάλια για να εξηγήσουν γιατί είμαι εκ προοιμίου ένοχος. Ο πρόεδρος και μέλη της επιτροπής δεν κράτησαν τα προσχήματα. Βλέπουμε έναν ευτελισμό της διαδικασίας.

«Στην επιστολή επιβεβαιώνεται ό,τι έχω πει»

Γιατί ενώ ως τώρα η έρευνα αφορούσε αλλοίωση προκύπτει τώρα η ανάγκη αυτής της πρότασης; Γιατί επανέρχεται ενώ είχε απορριφθεί; Ποιες είναι οι ενδείξεις; Η επιστολή που συνόδευε το CD; Δεν την ξέραμε; Φυσικά και την ξέραμε. Δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή. Ούτε ζητήθηκε η επιστολή. Εγώ το είχα πει και δεν ζητήθηκε. Τι διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας την επιστολή; Στην επιστολή επιβεβαιώνεται ό,τι έχω πει. Η γαλλική λέξη που χρησιμοποιείται στην επιστολή είναι είναι μυστικά όχι εμπιστευτικά. Μου κάνει εντύπωση που έγινε λάθος μετάφραση από το υπουργείο.

Οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή. Γιατί άραγε; Γιατί δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή; Το ξέχασαν; Πως έχει πρωτόκολλο αυτή του Γάλλου υπουργού που διαβιβάζει την αρχική επιστολή;

Πουθενά δεν περιγράφονται τα στοιχεία που μας έχουν σταλεί. Κι αυτό τους ξέφυγε; Κι άλλο λάθος οι Γάλλοι; Δεν αναφέρεται πουθενά στο περιεχόμενο. Δεν έχει τις λέξεις Ελληνες καταθέτες, HSBC, Ελβετία. Προφανώς οι συντάκτες της δεν ήθελαν να παραδεχτούν τι περιέχει το CD που έστειλαν.

Τώρα που το θέμα έχει πάρει δημοσιότητα η επιστολή Μοσκοβισί λέει για Ελληνες καταθέτες με λογαριασμούς στην HSBC. Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε η επιστολή γιατί επιβεβαιώνει ότι λέω την αλήθεια. Πως δεν έκρυψα τίποτα.

Τα στοιχεία στο CD είναι προϊόν υποκλοπής. Γι αυτό δεν αναφέρουν και γι αυτό δεν έχει πρωτόκολλο. Μας τόνισαν από την αρχή την ανάγκη για μυστικότητα για να μην διαταραχτούν οι σχέσεις Γαλλίας – Ελβετίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Πακακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις δικές του ενέργειες λέγοντας πως η επιστολή Πλασκοβίτη των επιβεβαιώνει, διότι «λέει ότι ζητείται πληροφόρηση με τις τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στην HSBC, σε στοιχεία που οι Γάλλοι κατέχουν παράνομα.

Τι έκανα εγώ; Ζήτησα από τη Κριστίν Λαγκάρντ να μου δώσει τα στοιχεία. Μου λέει έχουν μυστικό χαρακτήρα. Παραλαμβάνω μια μη πρωτοκολλημένη επιστολή με μυστικά στοιχεία που δεν απευθύνεται σε μένα, και δεν έχει πρωτοκολληθεί γιατί δεν πρέπει να υπάρχει επίσημη παραδοχή της. Την έδωσα στο ΣΔΟΕ. Τα πρώτα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες και μετά τα υπόλοιπα. Τα έδωσα για φορολογική κρίση.

ΤΙ θα γινόταν αν το έκανα επίσημα; Θα μιλούσαν για γκάφα Παπακωνσταντίνου που έδωσε επίσημα παράνομα στοιχεία και τα έκαψε αντί να τα χρησιμοποιήσει ως μυστικές πληροφορίες. Αλλοι μετά από μένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι;».

«Λένε ότι δεν ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος. Σοβαρολογούμε;»

Η αναφορά αυτή απευθυνόταν στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Λένε ότι δεν ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος. Σοβαρολογούμε; Η έλλειψη του χαρτιού ήταν το πρόβλημα; Τη στιγμή που το ΣΔΟΕ αξιοποιεί ανώνυμες καταγγελίες; Γιατί έμειναν στο συρτάρι 16 μήνες. Γιατι δεν με ρωτούσαν να τους πω πως βρήκα τα στοιχεία. Δεν είχαν τηλέφωνο; Γιατί δεν με πήρε ο κ. Διώτης να μου πει «είχες χαρτί; Πως τα πήρες τα στοιχεία;».

Γιατί δεν με ρώτησε ο κ. Βενιζέλος σε μια από τις αναρίθμητες συσκέψεις που είχαμε; Γιατί δεν μου είπε που τα βρήκες τα στοιχεία; Γιατί δεν ρωτούσε την ίδια την Λαγκάρντ που συνυπήρξαν σε χιλιάδες συναντήσεις; Τι έκανε με τη λίστα; Ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Διώτη; Εγώ είμαι, όμως που διώκομαι για απιστία.

Λένε πως αν είχε γίνει η πρωτοκόλληση και η επίσημη διαβίβαση της λίστας, η έρευνα θα είχε προχωρήσει και μέχρι στιγμής στα ταμεία του δημοσίου θα είχαν μπει 120.000 ευρώ. Το ποσό δεν είναι τυχαίο. Είναι το ποσό που πρέπει για να μου χρεώσουν την απιστία. Εχουμε ακούσει με τα αυτιά μας να λένε πως «αν ο Παπακωνσταντίνου τη γλιτώσει με πλημμέλημα θα μας πάρουν με τις πέτρες. Επρεπε, λοιπόν, να εφευρεθεί ένα κακούργημα.

«Πόσα χρήματα έχει βγάλει το δημόσιο απ’ όταν ήρθαν ξανά τα στοιχεία;»

Ρωτάω, λοιπόν. Πόσα έχει πάρει το δημόσιο από όταν ήρθαν ξανά στην Ελλάδα τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ; Εγώ ήμουν στο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2011. Εννιά μήνες. Ακολούθησε ο κ. Βενιζέλος άλλους εννιά μήνες, ενώ από τότε που ήρθαν ξανά τα στοιχεία έχουν περάσει κι άλλοι έξι μήνες και το ΣΔΟΕ δεν έχει καν ολοκληρώσει τον έλεγχο. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί έδωσα μόνο τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και όχι και τα 2000 ονόματα. Ηξερα τα προβλήματα και ήθελα να έχει αποτέλεσμα η διαδικασία κι όχι να υπάρχουν δικαιολογίες «που να ψάξουμε 2000 ονόματα».

Πόσα χρήματα έχει βγάλει το δημόσιο από λίστα της Εθνικής Τράπεζας με τους 54.000 καταθέτες που έβγαλαν 22 δισ. ευρώ; Μια επίσημη λίστα που μπορεί να σταθεί σε κάθε δικαστήριο. Αν ήταν απλό το να εισπραχτούν τα χρήματα, γιατί δεν έχουν εισπραχθεί ως σήμερα; Μου κάνουν κυνήγι μαγισσών.

Δεν μπορεί να κατηγορείται αυτός που ζήτησε τη λίστα και την έδωσε για έλεγχο. Ο κ. Διώτης ρωτήθηκε για ποιο λόγο του έδωσε τη λίστα και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές πως για να τη δώσει σε μένα την έδωσε για να γίνει έλεγχος, αλλιώς τι νόημα έχει;». Αλλοι πρέπει να διώκονται. Αν είχα δώσει επίσημα τη λίστα υπήρχε ο κίνδυνος να κριθούν όλες οι έρευνες παράνομες επειδή τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής. Θυμηθείτε τι έγινε στη Γαλλία.

Βρήκαν μια εξαιρετική ευκαιρία να φτιάξουν μια ψεύτικη εικόνα για μένα. Δεν είχα κανένα όφελος από το χειρισμό της λίστας, ούτε έχασε χρήματα το δημόσιο από τις ενέργειές μου. Αυξάνεται ο παραλογισμός όσο προχωρά η υπόθεση για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

«Στόχος της δικαιοσύνης είναι να βρει ένα βολικό θύμα»

Είπαν ότι λείπουν τρία ονόματα από ένα USB που δεν είναι δικό μου κι αυτό φαίνεται από όλες τις πραγματογνωμοσύνες. Εγώ δεν έκανα καμία αλλοίωση.

Στόχος της δικαιοσύνης είναι να βρει ένα βολικό θύμα. Είμαι για κάποιους το κατάλληλο θύμα. Και ο παραλογισμός έχει τα όριά του. Πέρασα την πιο δρακόντεια νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή. Κάποιοι που σήμερα με κρίνουν καταψήφισαν κάποιες από τις διατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν έχω προστάτες στη νομενκλατούρα και τα ΜΜΕ, δεν έχω κέντρο εξουσίας να με στηρίζει. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου. Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως διασύροντας θα μπορέσουν να εξιλεωθούν στην κοινωνία επειδή εφαρμόζουν πιο σκληρά μέτρα από εκείνα που κατήγγειλαν πριν τις εκλογές.

Πρέπει να σταματήσει η δικαιολογία πως αν είχε εκμεταλλευτεί η λίστα Λαγκάρντ δεν θα είχαν κοπεί μισθοί και συντάξεις.

Κάποιοι θεωρούν πως ο μόνος δρόμος προσωπικής διάσωσης είναι να με συκοφαντήσουν. Κανείς δεν δικαιώθηκε καίγοντας άλλους. Είναι μικρότητα και αμοραλισμός.

«Δεν υπερασπίστηκα εγώ τον Τσοχατζόπουλο στη Βουλή»

Ο κ. Βενιζέλος πριν λίγο καιρό με είχε αναφέρει στην ίδια πρόταση με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Με τον χαρακτηρισμό βάρος. Δεν ήμουν, όμως, εγώ αυτός που τον υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Εγώ πέρασα το νόμο για τις offshore με τον οποίο σήμερα βρίσκεται στο δικαστήριο. Είναι πολιτικό παιχνίδι αυτό που βλέπουμε εδώ σήμερα».

«Υιοθετεί την σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταρρεύσει», λέει το ΠΑΣΟΚ

Μετά την απολογία του κ. Παπακωνσταντίνου κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα όσα είπε στη Βουλή επεσήμεναν: «Αντιλαμβανομάστε τη δύσκολη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι όμως πολύ θλιβερό αμυνόμενος να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μέσα από σωρεία αυταπόδεικτων στοιχείων που ευτέλισαν τους συκοφάντες».

Πηγή

2 thoughts on “Παπακωνσταντίνου: Ο Βενιζέλος με συκοφαντεί για να σωθεί εκείνος

  1. ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ,ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ! ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΛΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!! ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΑΧΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΘΡΑΣΟΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ!! ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ! ΩΣ ΕΔΩ!!….ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ!! ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΑΡΗΚΑΝ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!……

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s