Θετικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης «Ασπίδα» στον Εβρο

imageΣτα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της επιχείρησης «Ασπίδα» στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας στον Έβρο, από την παράνομη μετανάστευση, αναφέρεται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την κατάσταση στη ζώνη Σένγκεν.

Η επιχείρηση τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο 2012 με τη μεταφορά 1.800 συνοριοφυλάκων στον Έβρο.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή τονίζει, ότι ενώ από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2012, περισσότεροι από τους μισούς παράνομους μετανάστες που εισέρχονταν στην ΕΕ, εντοπίζονταν στην Ελλάδα, η κατάσταση παρουσίασε θεαματική βελτίωση, όταν η επιχείρηση «Ασπίδα» τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, από 2.000 συλλήψεις που έγιναν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στον Έβρο, ο αριθμός μειώθηκε στις 200 συλλήψεις την αμέσως επόμενη εβδομάδα, για να φτάσει μόλις τις δέκα συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Από την έκθεση προκύπτει ακόμη, ότι το ποσοστό παράνομων εισόδων για την Ελλάδα, μειώθηκε στο30% επί του συνόλου της ΕΕ, πίσω από το αντίστοιχο της Ιταλίας (31%).

Ειδικότερα, το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2012 4.035 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στην Ελλάδα, κατά την προσπάθειά τους να μπουν στην ΕΕ, με τον κύριο όγκο τους να εντοπίζεται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνονται και ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας μας προς τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, οι περισσότερες παράνομες μετακινήσεις εντός της Ζώνης Σένγκεν έγιναν από την Ελλάδα και κυρίως αφορούσαν στις παράνομες διελεύσεις χερσαίων συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, στις παράνομες επιβιβάσεις σε φέρι μπόουτ προς την Ιταλία, και στις παράνομες επιβιβάσεις λαρθρομεταναστών με πλαστά πιστοποιητικά, από ελληνικά αεροδρόμια.

«Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για την προστασία της συνθήκης Σένγκεν και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στο έργο τους μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και της Δύναμης Frontex», σημειώνει η έκθεση.

nooz

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s