Πιστεύετε ότι δεν θα βρείτε μετοχές να αγοράσετε;

Στην περίπτωση των τραπεζών υπάρχουν δύο ερωτήσεις που θα πρέπει κανείς να απαντήσει: Η πρώτη είναι αν αγοράζει και η δεύτερη σε ποια τιμή. Οι απαντήσεις είναι το ίδιο σύντομες! Αγοράζει όποιος πιστεύει ότι η χώρα θα βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης. Κι αγοράζει σε τιμή ίση ή και… μικρότερη της έκδοσης των νέων μετοχών!

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό τον συνωστισμό που παρατηρείται στην είσοδο ή στην έξοδο του Χρηματιστηρίου. Άλλες φορές όλοι τρέχουν προς την είσοδο του Χρηματιστηρίου για να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές και άλλες φορές προς την έξοδο για να πουλήσουν. Αυτός ο πανικός σηκώνει αρκετή σκόνη και μας δυσκολεύει να δούμε την αλήθεια.

Ας μη ξεχνάμε ότι η είσοδος και η έξοδος είναι η ίδια πόρτα κι εκείνο που διαφέρει είναι η κατεύθυνση ή η πλευρά που βρίσκεται κάθε φορά ο παρατηρητής. Επίσης, οι αγοραστές στις μεγάλες αυτές διακυμάνσεις των τιμών είναι πολλές φορές οι ίδιοι που θα πουλάνε λίγες μέρες ή ακόμη χειρότερα λίγες ώρες αργότερα και μάλιστα με ζημία.

Στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης έχουμε ένα δεδομένο: Οι τράπεζες θα χρειαστούν πολλά κεφάλαια στα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν σε αυτή την φάση θα καλύψουν από το 10% ως το 20% (στην καλύτερη των περιπτώσεων)  των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Οι μέτοχοι που θα βάλουν σήμερα χρήματα θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη μερικές ακόμη φορές και μάλιστα σε προκαθορισμένη τιμή. Αυτό σημαίνει σε απλή γλώσσα ότι ο επενδυτής που θα βρεθεί να κερδίζει ακόμη και 1% θα έχει έναν σημαντικό λόγο για να ρευστοποιήσει αύριο τις μετοχές του. Κι ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από την συμμετοχή του στην επόμενη αύξηση κεφαλαίου. Πιστεύει κανείς στα αλήθεια ότι δεν θα βρει μετοχές να αγοράσει;

Θα πρέπει ωστόσο να κάνουμε μία σημαντική διάκριση, μεταξύ μικροεπενδυτών και μεγαλοεπενδυτών. Αυτά τα οποία λέμε ισχύουν κυρίως για τους μικροεπενδυτές. Ο μεγάλος επενδυτής που μπορεί να έχει σκοπό να ελέγχει την «νέα τράπεζα» με ένα ποσοστό, έχει το δικαίωμα να αγοράσει και ακριβότερα και να περιμένει όσο χρειαστεί. Άλλωστε, αυτοί μετρούν με άλλα μέτρα και σταθμά. Εδώ  όμως δεν μιλάμε για κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά για τον μέσο επενδυτή. Κι ο μέσος επενδυτής δεν έχει λόγο να στριμώχνεται στην είσοδο ή στην έξοδο. Εκεί που κυκλοφορούν και ελέφαντες και οι οποίοι μπορούν να τον λιώσουν αν τον βρουν στον δρόμο τους.

Στο θέμα της τιμής θα επιμείνουμε. Δεν ξέρουμε αν έχουμε δίκιο ή άδικο, αν η τιμή θα φτάσει στην τιμή της έκδοσης ή και χαμηλότερα και πότε αυτό θα συμβεί. Μπορεί και ποτέ! Γνωρίζουμε όμως ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσει κανείς τις πιθανότητές του να κερδίσει και μάλιστα μετά  από έναν τέτοιον πληθωρισμό χαρτιών που περιμένουμε.

Θανάσης Μαυρίδης

1 thought on “Πιστεύετε ότι δεν θα βρείτε μετοχές να αγοράσετε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s