Σεκιουριτάδες και γιατροί μεταφέρουν ασθενείς με καροτσάκια γιατί δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς!

nosokomeio-1-660_3

 

Οι μεγάλες ελλείψεις των τραυματιοφορέων δημιουργούν διαρκώς δυσλειτουργίες σχεδόν σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σεκιουριτάδες ή και γιατροί αναγκάζονται να μεταφέρουν αυτοί ασθενείς με καροτσάκια και φορεία, συγγενείς ασθενών ψάχνουν να βρουν έναν τραυματιοφορέα για να εξυπηρετηθεί ο άνθρωπός τους και συχνά διαπληκτίζονται με το προσωπικό του νοσοκομείου, ασθενείς «λιμνάζουν» σε κλινικές και καθυστερεί το εξιτήριό τους επειδή δεν υπάρχει προσωπικό για να τους μεταφέρει για εξετάσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», συνολικά στα 132 δημόσια νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν 800 τραυματιοφορείς, αριθμός που μειώνεται διαρκώς λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και μετατάξεων σε άλλους κλάδους εξαιτίας της βαρύτητας της εργασίας .

Οπως αναφέρει ενδεικτικά ο Γιάννης Πλαγιαννάκος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, στο Αττικόν Νοσοκομείο εργάζονται 11 τραυματιοφορείς για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και τις λειτουργίες του νοσοκομείου, όταν οι σχετικές οργανικές θέσεις είναι 60. Στο Σισμανόλειο υπάρχουν 4-5 τραυματιοφορείς και συνεπικουρούνται από βοηθούς θαλάμου, στο «Ανδρέας Συγγρού» μόλις έξι, στον «Ευαγγελισμό» των 1.000 κλινών 35, στο Ιπποκράτειο Αθηνών 25.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Τραυματιοφορέων, η τρομερή έλλειψη τραυματιοφορέων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας αυξάνει τους κινδύνους για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, δυσκολεύει τη ροή των περιστατικών, αυξάνοντας τον χρόνο νοσηλείας -συνεπώς και το κόστος- και υποχρεώνει σε εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς, χωρίς ασφάλεια των ασθενών και τήρηση των προγραμμάτων εργασίας. Οπως επισημαίνει ο κ. Πλαγιαννάκος, «έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις. Εχουμε ζητήσει και από τον υπουργό συνάντηση στο πλαίσιο της κινητοποίησής μας για να του θέσουμε το πρόβλημα. Ζητάμε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Προτείνουμε ακόμα και να αξιοποιηθεί στα νοσοκομεία προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που κλείνουν».

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία είναι και το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ενωση Τραυματιοφορέων προκήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη 6 Ιουνίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας (ώρα 10.30 π.μ.), με μόνο αίτημα την άμεση πρόσληψη μόνιμων μεταφορέων ασθενών, ώστε -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «να μη θρηνήσουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών και να μπορούμε να επιτελέσουμε ορθώς και αποτελεσματικώς τα καθήκοντά μας, προσφέροντας τις καλύτερες και ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς».
iefimerida

1 thought on “Σεκιουριτάδες και γιατροί μεταφέρουν ασθενείς με καροτσάκια γιατί δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s