Μανώλης Γλέζος: Ο Τσίπρας ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε…

550_334_234189

Με τις ψηφοφορίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και την παραπομπή των κρίσιμων θεμάτων προς απόφαση στο Συνέδριο που θα διεξαχθεί το διάστημα 10-14 Ιουλίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε από το Σαββάτο στο Σινέ Κεραμεικός.

Σε παρέμβασή του νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις, όχι όμως με μηχανισμούς, εισηγούμενος ουσιαστικά μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, να επιλέξουν μεταξύ της αυτοδιάλυσής τους, της ύπαρξής τους με την ιδιότητα του παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ή της μετατροπής τους σε τάσεις του κόμματος. Για τις τελευταίες, εξάλλου υποστήριξε ότι είναι στην κουλτούρα του κόμματος, ζητώντας, ωστόσο, στη νέα φάση να αφήσουν πίσω λειτουργίες που παραπέμπουν σε μηχανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Σώμα του συνεδρίου το καλοκαίρι. Εκεί παραπέμπεται και το επίμαχο θέμα της ξεχωριστής λίστας, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, οι οργανώσεις να λειτουργούν συναινετικά, ακόμα και με το δικαίωμα λίστας, όπου το επιθυμούν. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στη βάση να συζητά ζητήματα όπως η εκλογή οργάνων», είπε.

Τάχθηκε δε, στο πλευρό των συνιστωσών στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν, κάτι που επιδιώκουν με κείμενό τους ο Μανώλης Γλέζος, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, ο Γιάννης Θεωνάς – ΚΕΔΑ, ο Σταύρος Καράμπελας –ΕΔΗΚ, ο Παναγιώτης Μαντάς – ΔΗΚΚΙ και ο Γιάννης Σχίζας-Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά.

Εκεί μιλούν για εξαγγελία εκ μέρους του προέδρου της διάλυσης των συνιστωσών και ουσιαστικά του ενωτικού εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς «προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της» και για «προκλητική επιχείρηση επιβολής ενιαίου ψηφοδελτίου στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων, με στόχο την κατάργηση της δημοκρατίας και την επιβολή της κυριαρχίας μίας και μοναδικής άποψης. Προτείνουν, λοιπόν, απλή αναλογική και συμμετοχή κάθε συνιστώσας με επτά τουλάχιστον αντιπροσώπους στο συνέδριο, τρία τουλάχιστον μέλη στην Κεντρική Επιτροπή και ένα τουλάχιστον στη Γραμματεία της.

 

Για τις επόμενες πέντε μέρες, υπάρχει δικαίωμα όλων των πλευρών να καταθέσουν τα δικά τους κείμενα, με την Αριστερή Πλατφόρμα να έχει ήδη καταθέσει τέσσερις τροπολογίες και μέλη της να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για ισότιμη συζήτηση επί των κειμένων κάθε πλευράς στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πάντως, ενώ το κείμενο Θέσεων της πλειοψηφίας ενεκρίθη ως πλαίσιο διαλόγου, το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας δεν ετέθη προς ψηφοφορία. Οι τελικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα πάντως (τρόπος εκλογής προέδρου και οργάνων, λίστες κτλ) θα ληφθούν σε κάθε περίπτωση στο Συνέδριο.

Γλέζος: Ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο Μανώλης Γλέζος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο γόνιμος διάλογος, που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποδεικνύει τα παρακάτω: Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις. Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε».

πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s