GUARDIAN Οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στην θανατηφόρα shisha καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. VICE (US) Ντοκιμαμαντέρ για τα ναρκωτικά στην Αθήνα

Η Guardian δημοσίευσε μια ανταπόκριση από την Αθήνα σχετικά με την shisha, το ναρκωτικό που θερίζει στα στέκια της Αθηνας. Η ρεπόρτερ Helena Smith, μας δίνει μια εικόνα των καταστρεπτικών πολιτικών της λιτότητας για το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και για την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστου.

69733-vice1

 

Στην ανάρτηση της Guardian έχει ανέβει και το πρώτο μέρος του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Αμερικάνικου Vice, σχετικά με τα ναρκωτικά στην Αθήνα, το οποίο μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο, πατώντας στο link στο τέλος της ανάρτησης του LEFTeria-news.

27da9-vice2

 

Να θυμίσουμε ότι έχουν προηγηθεί φέτος δυο παρόμοια δημοσιεύματα, πρώτα από το Bloomberg Businessweek, σχετικά με τον κίνδυνο οι περικοπές να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ και σχετικά με την εξάπλωση του HIV και έπειτα μια δημοσιογραφική έρευνα δυο ετών στα στέκια των ναρκωτικών, με στοχεία για την χρήση αλλά και την εμπορία, που δημοσίευσε η Huffington Post.

Δανειστήκαμε τις φωτογραφίες από το Vice.Com

Greek addicts turn to deadly shisha drug as economic crisis deepens

Growing popularity of ‘cocaine of the poor’ in Athens has overwhelmed public health authorities already under strain

Helena Smith in Athens

The Guardian, Thursday 16 May 2013

Οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στο θανατηφόρο ναρκωτικό shisha καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της «κοκαΐνης των φτωχών» στην Αθήνα, διαλύει τις ήδη πιεσμένες αρχές δημόσιας υγείας.

Κανείς δεν ξέρει ποιό ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διέλυσε την  Ελλάδα,  ή η shisha, το ναρκωτικό που σήμερα είναι γνωστό ως η «κοκαΐνη των φτωχών». Αυτό που ο καθένας παραδέχεται είναι ότι η shisha είναι ένας δολοφόνος. Και στα € 2 ή λιγότερο η δόση, αυτό είναι κάτι που έχει έρθει να απειλήσει ύπουλα την Ελλάδα, μια χώρα καιρό στην πρώτη γραμμή της οικονομικής κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Σαν ναρκωτικό, είναι το χειρότερο. Καίει τα σωθικά σου, σε κάνει να είσαι επιθετικός και σου εξασφαλίζει ότι θα γίνεις εντελώς τρελός», δήλωσε η Μαρία, πρώην εξαρτημένη από την ηρωίνη. “Αλλά είναι φθηνή και είναι εύκολο να την πάρεις, και αυτό κάνει ο καθένας”
Η κρίση των ναρκωτικών, που έφερε στο φως ένα νέο φίλμ του Vice.com, έχει θέσει τις ήδη κλονισμένες από τις δρακόντειες περικοπές, αρχές δημόσιας υγείας της Αθήνας, σε περαιτέρω πίεση.

Το ναρκωτικό που προτιμούν χιλιάδες άστεγοι Έλληνες, που αναγκάζονται να ζούν στους δρόμους από τη φτώχεια και την απελπισία, η shisha, περιγράφεται ταυτόχρονα, από τοξικομανείς και αξιωματούχους, ως μια παραλλαγή της κρυσταλικής μέθης που μπορεί να στείλει τους χρήστες σε μια κατάσταση τυφλής βίας, ενώ στηρίζεται σε ουσίες με τις οποίες αναμιγνύουν συχνά τα συνθετικά ναρκωτικά: οξύ μπαταρίας, λάδι κινητήρα, ακόμη και σαμπουάν.

Ακόμη χειρότερα, δεν είναι μόνο εύκολα διαθέσιμο, αλλά είναι εύκολο και να παρασκευαστεί – ειδικά σχεδιασμένη, στα μέτρα μιας κοινωνία που παρά τις επίσημες προγνώσεις της αισιοδοξίας και της δημοσιονομικής πρόοδου,  βλέπει λίγο φως στο τέλος του τούνελ.

«Είναι ένας δολοφόνος, αλλά σας κάνει επίσης να θέλετε να σκοτώσετε», είπε στο VICE ο Κωνσταντίνος. «Μπορεί να σκοτώσετε χωρίς να καταλάβετε ότι το έχετε κάνει … Και εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν πεθάνει».

Για τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, τον επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ, της κατ ‘εξοχήν υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην Ελλάδα, η shisha συμβολίζει τη λεηλασία μιας κρίσης που έχει γεννήσει τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ της ανέχειας και της ανεργίας. Είναι, είπε, ένα «ναρκωτικό της λιτότητας» – η καλύτερη απάντηση των εμπόρων που έχουν γίνει όλο και πιο έμπειροι στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, έχει σχεδιαστεί για εκείνους που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά πιο ακριβά ‘φτιαξίματα’ από ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη.

«Η κρίση έχει δώσει εμπόρους τη δυνατότητα να προωθήσουν ένα νέο, φθηνό ναρκωτικό, μία κοκαΐνη για τους φτωχούς», δήλωσε ο Πουλόπουλος σε ένα κέντρο που λειτουργεί για τους εξαρτημένους στα Εξάρχεια, το ορμητήριο των αναρχικών στην Αθήνα. “Την shisha μπορείς να την σνιφάρεις ή να την πάρεις ενέσιμα και μπορεί να παρασκευαστεί σε σπίτια-εργαστήρια -. Δεν χρειάζεται καμία εξειδικευμένη γνώση Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο”

Σε όλη την Ελλάδα, τα υποπροϊόντα των έξι συνεχόμενων χρόνων ύφεσης είναι βάναυσα και σκληρά. Η κατάθλιψη, μαζί με την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, έχουν αυξηθεί δραματικά. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα έχουν εκτοξευθεί καθώς ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα έχει κατέρρευσει κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας που έχουν μειώσει το εισόδημα των απλών Ελλήνων κατά 40%. Η πορνεία – ο ευκολότερος τρόπος χρηματοδότησης των ναρκωτικών  – ομοίως έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

«Η απόγνωση είναι τέτοια που πολλές γυναίκες συμφωνούν να προβούν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βγάλουν περισσότερα χρήματα», είπε η Ελένη Mαρίνη, μια ψυχολόγος του ΚΕΘΕΑ, εκπαιδευμένη στην Βρετανία. “Η shisha έχει συνδεθεί με μια πολύ έντονη σεξουαλική ορμή, αλλά προσβάλλει την ικανότητά σου να σκεφτείς σωστά και βλέπουμε πολλές περισσότερες εγκυμοσύνες στις τοξικομανείς που ασχολούνται με την πορνεία.” Πέρυσι, δύο εργαζόμενες στην βιομηχανία του σεξ γέννησαν στους δρόμους της Αθήνας.

Σε ένα κλίμα διάχυτης αβεβαιότητας, όπου οι αυτοκτονίες έχουν επίσης εκτοξευθεί και η εξάπλωση των μολύνσεων από τον HIV έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας – οι τοξικομανείς (ένας πληθυσμός που πιστεύεται ότι είναι περίπου 25.000 άτομα), έχουν γίνει όλο και αυτοκαταστροφικοί. Και, οι ειδικοί λένε, ότι οι νέοι Έλληνες περιθωριοποιούνται και το ποσοστά ανεργίας σε ύψος ρεκόρ  (με 64% η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ), δείχνει τον δρόμο.

«Η κρίση έχει δημιουργήσει ένα ευρέως διαδεδομένο αίσθημα απαισιοδοξίας», δήλωσε ο Πουλόπουλος. “Για εκείνους που μπορεί να έχουν κόψει το τα ναρκωτικά δεν υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο. Αντιθέτως, υπάρχει μια ατμόσφαιρα μιζέριας, όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν δουλειά και γίνονται πολύ πιο αυτοκαταστροφικοί. Στην Αθήνα, όπου η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει σκληρότερα, η shisha είναι μέρος της “.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούν οι Συντηρητικοί έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οδηγώντας τους  χρήστες ναρκωτικών και άλλους άστεγους έξω από το κέντρο της πόλης – μια σειρά από αμφιλεγόμενες ενέργειες της αστυνομίας, που έχει σάρωσει τους κεντρικούς δρόμους,  «εκκαθαρίζοντας» πολυσύχναστες εισόδους σπιτιών και εμπορικά κέντρα.

“Αλλά με τέτοιες ενέργειες, οι αρχές απλά κρύβουν πρόβλημα κάτω από το χαλί”, δήλωσε ο Πουλόπουλος, ένας εκπαιδευμένος στην Βρετανία κοινωνικός λειτουργός, υπο την εποπτεία του οποίου, το ΚΕΘΕΑ έχει κερδίσει επαίνους διεθνώς. “Αυτό που, στην πραγματικότητα κάνουν, είναι να περιθωριοποιούν αυτούς τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο, σπρώχνωντάς τους στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών που τους προσφέρουν προστασία.”

Ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση για βοήθεια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, οι χρηματοδοτούμενοι από το κράτος οργανισμοί όπως το  ΚΕΘΕΑ έχουν δει τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται κατά ένα τρίτο, μετά απο αίτημα της “τρόικας”  – της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ – κρατώντας την χτυπημένη από το χρέος Ελληνική οικονομία στην ζωή.
Από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2009, το ΚΕΘΕΑ έχει χάσει 70 από τους 500 υπαλλήλους του.

Οι μειώσεις γίνονται παρά τις μελέτες που δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται σε προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ, το κράτος εξοικονομεί περίπου 6 €  στο κόστος της ποινικής δικαιοσύνης και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. «Οι περικοπές που έχουμε δει είναι μια λάθος οικονομία, ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο Πουλόπουλος.

Στους δρόμους της Αθήνας, το γόνιμο έδαφος του shisha, υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι η λιτότητα όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά και σκοτώνει.

olympia

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s