«Κάνε κι εσύ ένα κόμμα… μπορείς!»

Οι ζυμώσεις και οι μυστικές συναντήσεις για τα νέα…κόμματα! 

Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο των ζυμώσεων και των μυστικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται τελευταίο διάστημα με στόχο την δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, εν μέσω της ρευστότητας που χαρακτηρίζει το κοινοβολευτικό σκηνικό.

Στελέχη από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι και την λαϊκή δεξιά, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους, ανταλάσσοντας σκέψεις και απόψεις αναφορικά με το πολιτικό τους μέλλον και ιχνηλατώντας τοπίο για την ανάληψη κοινών δράσεων. Εκτός των άλλων παραμέτρων, οι σχετικές πρωτοβουλίες εκπορεύονται και από τα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον, γεγονός που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα καταστήσει μονόδρομο την σύσταση συμμαχικών κυβερνήσεων.

Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται σ’ αυτή την φάση στους αποχωρήσαντες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι έχουν παραδεχθεί ότι συζητούν για το ενδεχόμενο σύστασης ενός νέου φορέα με πατριωτικά και αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που στοιχηματίζουν, πως στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν σύντομα και οι Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Τέρενς Κουίκ.
Πρωταγωνιστές σ’ αυτές τις διεργασίες είναι οι Κώστας Μαρκόπουλος, Γιάννης Μανώλης και Χρήστος Ζώης, οι οποίοι ουσιαστικά λειτουργούν εν είδει συντονιστών. «Πρέπει να εκφραστεί ο γνήσιος κεντροδεξιός ψηφοφόρος που απογοητεύτηκε από τη ΝΔ», διαμηνύουν στους συνομιλητές τους. Μάλιστα όπως σας έχουν ενημερώσει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο προηγούμενο φύλλο τους, ο βουλευτής Ευβοίας αναμένεται να είναι αυτός που σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα αναλάβει ρόλο μαέστρου στην ορχήστρα του εν λόγω εγχειρήματος. Στο παιχνίδι, έχουν μπει τόσο ο βουλευτής της Β’ Πειραιά Γιάννης Κουράκος, όσο και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Γιαννάκης, καθώς και οι Χρήστος Λύτρας και Μπάμπης Αποσκίτης, μέχρι πρότινος γραμματέας Οργανωτικού και επικεφαλής της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αντίστοιχα. Τα μέλη της ομάδας αυτής που κατ’ ουσίαν αποτελεί την μαγιά του υπό συγκρότηση φορέα, έχουν καθημερινά επικοινωνία με τα στελέχη που είτε έχουν αποχωρήσει ήδη, είτε τελούν υπό αποχώρηση από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ενώ έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους πυρήνες που ελέγχουν ανά την περιφέρεια. Ταυτόχρονα, γίνονται συζητήσεις και με τους πολιτικά άστεγους μετά την διαγραφή τους από τη ΝΔ, βουλευτές, Νίκο Σταυρογιάννη και Γιώργο Κασσαπίδη, καθώς και με το Νίκο Νικολόπουλο, που βρίσκεται σε αναζήτηση συμμαχιών με στόχο να εντάξει το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα σ’ έναν ευρύτερο σχηματισμό. Θεωρείται δε πολύ πιθανό να γίνει μια σειρά επαφών και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της λεγόμενης αντιμνημονιακής Κεντροδεξιάς (Ψωμιάδης, Παπαθεμελής, Καρατζαφέρης), στην βάση της δημιουργίας ενός πολυτασικού μετώπου στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επεδίωκε και ο Πάνος Καμμένος πριν την διάσπαση του κόμματός του.

Η «ΕΛΙΑ»

Έντονη κινητικότητα υπάρχει και στην Κεντροαριστερά, όπου το σενάριο της «Ελιάς» επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, με φόντο τις πρωτοβουλίες πολιτικών προσωπικοτήτων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ για την ανασύνταξη του χώρου, μέσω της συμπόρευσης των δύο κομμάτων. Μεταξύ των φανατικών θιασωτών της ιδέας αυτής είναι ο Γιώργος Φλωρίδης (όπως επίσης και οι Νίκος Μπίστης, Σπύρος Λυκούδης, Γιάννης Μανιάτης και Κώστας Σκανδαλίδης) ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους διάλυσης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και της σύστασης ενός ενιαίου φορέα, ωστόσο μέχρι νεωτέρας, η συγκεκριμένη προοπτική δεν συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές. Θετικοί ως προς την μεταφορά του μοντέλου της «Ελιάς» στην ελληνική κεντροαριστερή πραγματικότητα εμφανίζονται και κάποια από τα τοτέμ του πάλαι ποτέ πανίσχυρου «πράσινου», εκσυγχρονισμού, όπως οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης και Λουκάς Παπαδήμος. Μάλιστα αρκετοί βλέπουν στο πρόσωπο του τελευταίου τον ηγέτη μιας τέτοιας πολιτικής συμμαχίας.

Πάντως, τόσο τα παραπάνω στελέχη, όσο και ο κ. Φλωρίδης -στενός συνομιλητής του Γιάννη- Στουρνάρα- συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που -υπό προϋποθέσεις- θα έβλεπαν με καλό μάτι το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πολυσυλλεκτικού και φιλοευρωπαϊκού αστικού πόλου, ακόμη και με βασικό συστατικό τη ΝΔ (στην βάση των σκέψεων του Μαξίμου για αναβάπτιση του κόμματος και διεύρυνση του ευρωπαϊκού μετώπου που εξήγγειλε προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς).

Μέσα σ’ όλα αυτά, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ρίχνοντας κλεφτές ματιές στις εξελίξεις που «τρέχουν» παράλληλα στην Κεντροαριστερά), σχεδιάζει την μετατροπή του Κινήματος ΡΗΚΚΣΙ σε αυτοτελές κόμμα και στο πλαίσιο αυτό, καταρτίζει το στενό επιτελείο του, κυρίως με πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί του στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, αλλά και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
ΕΝΘΕΤΟ 
Ο Σκυλακάκης θέλει να γίνει αρχηγός

Στο μεταξύ, αγωνιώδεις διεργασίες πραγματοποιούνται και στο νεοφιλελεύθερο χώρο, μετά την πρωτοβουλία της «ΔΡΑΣΗΣ» και του νέου της επικεφαλής Αντύπα Καρίπογλου, να καλέσει στο συνέδριό της το σύνολο των συγγενών ιδεολογικά κομμάτων, μεταξύ των οποίων και την «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΞΑΝΑ» του Θάνου Τζήμερου. Η συνάντηση αυτή, άνοιξε τον δρόμο για την σύγκλιση ενός συνεδρίου με την συμμετοχή του συνόλου των νεοφιλελεύθερων συνιστωσών που αν όλα κυλήσουν ομαλά θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός ενιαίου πυρήνα.

Κεντρικό πρόσωπο στις παρασκηνιακές αυτές διαδρομές, δεν είναι άλλος από τον ευρωβουλευτή με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες, Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος λόγω και του θεσμικού του ρόλου λειτουργεί εν είδει διαμεσολαβητή μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. «Πρέπει επιτέλους ο φιλελεύθερος κόσμος να ενώσει τις δυνάμεις του», λέει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Άλλωστε όσοι γνωρίζουν καλά, τον Σκυλακάκη, ξέρουν από πρώτο χέρι, πως η μεγάλη κρυφή επιθυμία του αυτό τον καιρό, δεν είναι άλλη από το να ηγηθεί ενός ελληνικού «θατσερικού» σχήματος, στο οποίο θα στεγαστούν όλοι πυρήνες και οι «ελεύθεροι σκοπευτές» του νεοφιλελευθερισμού.

Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα «Παραπολιτικά»

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s