Ποιες εταιρείες έχουν αποκλειστικά ελληνικό γάλα…;

Τα προϊόντα γάλακτος των περισσοτέρων ελληνικών βιομηχανιών (Vivartia, ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ, Όλυμπος, Δωδώνη, Ροδόπη, Κολλιός κλπ.) παρασκευάζονται από γάλα ελληνικό, σύμφωνα με τις συσκευασίες τους.

Εξαίρεση αποτελεί η ΦΑΓΕ Α.Ε, τα προϊόντα της οποίας (ενδεικτικά αναφέρονται τα «ΦΑΓΕ ΑΒΓ» για παιδιά, «ΦΑΓΕ ΦΑΡΜΑ», «ΦΑΓΕ 10΄» κλπ.) αναγράφουν ότι το γάλα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα σούπερ μάρκετς υπάρχουν και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με γάλα 100% ελληνικό.

Η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία η Friesland (ΝΟΥΝΟΥ) φέρει στα περισσότερα προϊόντα της σήμανση ότι το γάλα προέρχεται από τη Γερμανία (NOYNOY Family, Calci Plus, Kid).

Λίγο πιο μακριά, από την Ισπανία, προέρχεται το ημιαποβουτυρωμένο γάλα με τα χαμηλά λιπαρά, που χρησιμοποιείται από την πολυεθνική Unilever για την παραγωγή του προϊόντος Becel Pro-Activ.

Στο γιαούρτι

Στο γιαούρτι και ορισμένες ελληνικές βιομηχανίες βαφτίζουν το γάλα Ευρωπαϊκό. Τα προϊόντα «Total» και «Αγελαδίτσα» της ΦΑΓΕ παράγονται με γάλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο γράφει και  συσκευασία των γιαουρτιών Complet της ΔΕΛΤΑ (Vivartia).

Τα προϊόντα της Friesland όπως το ΝΟΥΝΟΥ Yotopia, αναφέρουν ότι η πρώτη ύλη γάλακτος προέρχεται από τρεις διαφορετικές χώρες Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία με το ελληνικό γάλα να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή (87%).

Από 100% ελληνικό γάλα γίνονται τα γιαούρτια της…


Ολυμπος, της ΜΕΒΓΑΛ, της Δωδώνη και της ΚΡΙ-ΚΡΙ, όπως λένε οι συσκευασίες.

Το θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης στα προϊόντα γάλακτος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009, όταν μετά από έντονες πιέσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, θεσμοθέτησε με αγορανομική διάταξη την υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το μέτρο εφαρμόστηκε την 1.1.2010 μετά από δύο αναβολές και μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος της MIG (ελέγχει την Vivartia) κατά του τέως υφυπουργού ανάπτυξης.

Τώρα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (όπως έχει μετονομαστεί το πρώην Ανάπτυξης) σκέφτεται να εκδώσει παρόμοια αγορανομική διάταξη ώστε το μέτρο της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης να επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα. Επίσης, έχει ξεκινήσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία εγκεκριμένου σήματος ελληνικού προϊόντος στην περίπτωση που οι παραπάνω αγορανομικές διατάξεις απορριφθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί καθώς οι μεγάλες ξένες γαλακτοβιομηχανίες μπορεί να ασκήσουν πιέσεις κατά των αγορανομικών διατάξεων που δεν ωφελούν τα συμφέροντά τους.

Advertisements

2 thoughts on “Ποιες εταιρείες έχουν αποκλειστικά ελληνικό γάλα…;

  1. Εξαιρετική παρουσία, άρθρα κια σχόλια. Συνεχίστε δυνατά, αυτά θέλουμε να μαθαίνουμε.

    Απλά , παρακαλώ πολύ επιτρέψτε μου, μία παρατήρηση, για να μην ξεχνάμε να μιλάμε τα σωστά Ελληνικά, καλόν θα ήταν να θυμηθούμε και να επικοινωνούμε και στους φίλους συν – αναγώνστες, ότι, η σωστή αναφορά της λέξεως είναι «η γιαούρτη» – γένους θηλυκού- και όχι «το γιαούρτι».

  2. Το φαγε αβγ δεν ειναι γάλα αλλά ρόφημα γάλακτος, πολλά προϊοντα στα ραφια των γιαουρτιών είναι επιδόρπια γιαουρτιού και όχι γιαούρτια (ιδίως τα παιδικά αλλά και πολλά απλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s